Over alle apen vrij.nl

Alle apen vrij.nl is een onderdeel van EDEV (Een Dier Een Vriend). EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

 
 
 

Contact

Postbus 93029
2509 AA  Den Haag
Tel: 070-38 33 699
Fax: 070-38 19255
info@alleapenvrij.nl

IBAN: NL08INGB0008000242

 


11 oktober 2014 - Succesvollen flashmob voor BPRC apen!

 

Den Haag, 13 oktober 2014 – Afgelopen zaterdag hield EDEV – Een DIER Een VRIEND voor haar ‘Alle Apen Vrij’-campagne een flashmob Freeze in de binnenstad van Den Haag om aandacht te vragen voor meer dan 1500 apen die in Rijswijk (ZH) opgesloten zitten in Europa’s grootste apenlaboratorium: het Biomedical Primate Research Center (BPRC). Tussen het nietsvermoedende publiek bleven de dierenvrienden plotseling stilstaan. De t-shirts die velen van hen droegen refereerden naar de website ‘www.alleapenvrij.nl’ 

 

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1500 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘Apenhel van Rijswijk’ voor wie EDEV de campagne voortzet.

 

“Wij vragen op deze manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. Apen moeten de meest afgrijselijke experimenten ondergaan, meestal zonder verdoving, of krijgen middelen ingespoten om zogenaamd reuma na te bootsen – Onwetenschappelijk en misleidend!” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, wat resulteerde in de vrijheid voor de chimpansees van het BPRC in 2006. EDEV voert momenteel gesprekken met verschillende politieke partijen over een afbouw van het aantal apen totdat het BPRC haar deuren sluit.”

 

De freeze zorgde voor veel verbazing bij het winkelende publiek. Ook blijkt dat het publiek erg begaan is met het lot van de ruim 1500 apen. Na de Freeze werd de campagnewebsite druk bezocht en ontvingen wij binnen korte tijd tientallen nieuwe handtekeningen.